جیره گوسفندان پرواری چگونه باشد؟
بررسی جیره گوسفندان پرواری یکی دیگر از مطالب و مقالات بسیار جامعی می باشد، که ما در رابطه با موضوع پرورش و نگهداری گوسفند زنده به بررسی آن می پردازیم. دامداران هر کدام دارای اهداف خاصی در دامداری هستند، تا بتوانند از این طریق به درآمد و سود قابل توجهی دست پیدا کنند. در این میان بعضی از افراد با خرید و پرواربندی دام و فروش آنها به درآمد خوبی دست پیدا می کند.
البته باید توجه داشت که پروار بندی انواع گوسفندان نیازمند اطلاعات کافی در این باره می باشد، تا شما با جیره بندی صحیحی خوراک و غلات بتوانید وزن قابل توجهی به گله خود بدهید. به این خاطر در این بخش از سایت لایوشیپ به بررسی موضوع جیره بندی گوسفندان پرواری خواهیم پرداخت، تا اطلاعات بسیار خوبی را در اختیار شما قرار دهیم.
موضوعات مقاله
جیره گوسفندان پرواری
پروار بندی گوسفند و همچنین فروش آنها یکی از روش های پر بازده در دامداری می باشد، و همین امر نیز باعث شده است تا دامداران عزیز گرایش بیشتری نسبت به این فعالیت داشته باشند. البته باید توجه داشت که برای این کار شما باید از جیره بندی مناسب برای خوراک گله خود استفاده کنید، تا بتوانید به بازدهی مورد نظر خود دست پیدا کنید. به این خاطر ما قصد داریم تا در ادامه به صورت دقیق و اختصاصی به بررسی موضوع جیره گوسفندان پرواری چگونه باید باشد بپردازیم، تا اطلاعات بسیار خوبی را در اختیار شما عزیزان دامدار قرار دهیم. و همچنین شما بتوانید با این اطلاعات به درستی و اصولی فعالیت پروار بندی دام را انجام دهید و به نتایج خوبی نیز دست پیدا کنید.
در این میان اهداف دامداران در رابطه با پرورش و نگهداری گوسفندان بسیار متفاوت می باشد. به این صورت که بسیار از دامداران برای استفاده از محصولات مختلفی همچون شیر، لبنیات، پشم و … به پرورش آنها می پردازند. و گروهی دیگر نیز با پروار بندی گوسفندان و به منظور استفاده از گوشت آنها دام را پرورش داده و به کشتارگاه های می فروشند. به همین خاطر شما باید ابتدا اطلاعاتی درباره چگونگی پرورش و نگهداری دام داشته باشید، تا در این مسیر دچار مشکل نشوید و به نتایج دلخواه خود نیز دست پیدا کنید. البته در این بین با افزایش جمعیت جهان و نیاز به گوشت و خوراک، پرورش دام از اهمیت بالایی برخوردار می باشد به همین دلیل در این مدت افراد زیادی به سمت دامداری گرایش پیدا می کنند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: راه های چاق کردن گوسفندان
گوسفند پرواری چیست؟
شما عزیزان دامدار باید قبل از انجام شروع چنین فعالیتی بتوانید اطلاعات خوب و جامعی را در این رابطه به دست بیاورید. گوسفندان پرواری به آن دسته از دام ها گفته می شود که دارای شرایط مناسب و متناسب هستند و مدت زمانی برای افزایش وزن در زیر نظر دامدار قرار می گیرند، تا به رشد و نموی قابل توجهی دست پیدا کنند. به صورت کلی پروار بندی دام به فعالیت هایی اطلاق می شود که باعث می شود گوسفندان به شرایط و همچنین وزن مناسب و با کیفیت دست پیدا کنند. البته در این میان روش های مختلفی برای پروار بندی وجود دارد، که افراد می توانند از آنها استفاده کنند. اما با پیشرفت علم شما می توانید روش های سنتی را کنار بگذارید و با روش های جدید و نوین به بازدهی و نتیجه بسیار خوبی نیز دست پیدا کنید.
باید توجه داشته باشید که نمی شود پروار بندی را بر روی هر نوع دام با شرایط جسمانی و سنی انجام داد. به این خاطر شما قبل از انجام این کار باید بتوانید دامهای مناسب و مد نظر خود را جدا سازی کنید و با رعایت اصول باعث شوید تا آنان به شرایط و وزن مناسب برسند.
عوامل موثر در نتیجه بخشی پروار بندی دام
باید توجه داشته باشید که عوامل مختلفی در پروار بندی دام زنده تاثیر گذار خواهد بود. به این صورت که شما قبل از انجام این کار سن دام، سلامت بدنی، نژاد دام و … را مورد بررسی قرار دهید. تا در طول انجام این کار با مشکلی روبرو نشوید و بتوانید به نتایج خوب و عالی دست پیدا کنید. در پایین نیز به معرفی عواملی که در پروار بندی باید به آن توجه کرد خواهیم پرداخت:
- سن دام
- نژاد دام ( گوشتی یا شیری بودن و … )
- سالم بودن دام
- عاری بودن از بیماری های کشنده
- رعایت اصول بهداشتی در پرورش دام
- مناسب بودن محیط نگهداری
- برنامه مشخص برای جیره دام
- و …
عواملی که در بالا ذکر کردیم می تواند به صورت کلی بر روی تاثیر گذاری پروار بندی موثر باشد. به این خاطر شما با رعایت آنها می توانید به راحتی و در زمان کوتاهی باعث افزایش وزن گله گوسفندان خود شوید. البته جیره بندی غذا در این کار باید ویژگی های خاصی داشته باشد، به این دلیل به بررسی این موضوع نیز خواهیم پرداخت.
خصوصیات جیره غذایی گوسفند زنده
تمام موجودات زنده جهان برای رشد و نمو به غذا نیاز دارند، تا از این طریق توانند مواد مورد نیاز بدن خود را دریافت کنند. به طور کلی جیره غذایی به مقدار خوراکی گفته می شود که در طول شبانه روز در اختیار دام قرار می گیرد، البته این مقدار غذا در شرایط پرواری و عادی بسیار متفاوت می باشد. در این میان باید بدانید که جیره غذایی گوسفندان و دام های زنده باید خصوصیاتی داشته باشد، تا تمام مواد لازم برای سوخت و ساز بدن را در اختیار آنها قرار دهد، تا امکان افزایش وزن گوسفند زنده در این مدت زمان فراهم شود.
- منابع جیره باید همواره در دسترس باشد
- جیره خوش خوراک تاثیر زیادی در میزان مصرف و بازدهی آن دارد
- باید حداقل ضروری ترین موارد مورد نیاز برای تامین انرژی دام را دارا باشد
- قابلیت افزایش وزن دام را داشته باشد
- هضم آسان و راحت
- مواد موجود در جیره نباید به حدی زیاد و یا کم باشد که سبب بروز بیماری های مختلف شود
- باید از نظر اقتصادی نیز برای دامدار مقرون به صرفه باشد
شما باید در دامداری موارد بالا را به صورت دقیق رعایت کنید تا دام شما همواره از شرایط بدنی خوبی برخوردار باشد. همچنین در این میان خوراک و جیره غذایی هایی وجود دارند که باید همواره آنها در دسترس دام باشد، تا در صورت نیاز بتوانند از آنها استفاده کنند.
مواد ضروری در جیره دام پرواری
در رابطه با پروار بندی باید بگوییم که جیره غذایی دام هایی که پروار می شوند، با سایر دامها متفاوت می باشند. زیرا این نوع جیره خوراکی از کیفیت و قدرت بالایی برخوردار است، و با رساندن انواع مواد لازم به بدن باعث افزایش رشد و نموی بدن حیوانات خواهد شد. البته در این میان غلات و خوراک های ضروری وجود دارند که پایه اصلی انواع جیره غذایی هستند، و دامداران باید در تمامی جیره های غذایی دام از آنها استفاده کنند. به این خاطر ما در ادامه به معرفی این چند مورد خواهیم پرداخت، تا شما عزیزان دامدار را بیشتر با این نوع خوراک و ارزش آنها آشنا کنیم.
علوفه
باید در تمام جیره بندی های غذایی از علوفه استفاده کنید، زیرا این مورد یکی از اصلی ترین غذاهای گوسفند می باشد که انرژی مورد نیاز بدن را فراهم می کند. در این میان شما باید از علوفه های با کیفیتی همچون شبدر، یونجه، کاه و انواع سیلو همچون سیلوی ذرت و … استفاده کنید، زیرا این مواد قدرتمند می تواند نتایج خوبی را برای دام به وجود بیاورد. باید توجه داشته باشید که یونجه در صدر این خوراک قرار می گیرد، زیرا از ارزش غذایی و همچنین کیفیت بالایی نسبت به سایر مواد غذایی برخوردار می باشد.
کنسانتره
یکی دیگر از خوراک ضروری برای دام ها کنسانتره می باشد، که شما باید به برای پروار بندی بره و گوسفند از آن استفاده کنید. این نوع ماده می تواند در رشد و نمی دام زنده معجزه کند، زیرا مقادیر زیادی پروتئین و مواد معدنی لازم درون آن وجود دارد، و نیاز کلی بدن گوسفند را تامین می کند. در این بین کنستانتره های مختلفی وجود دارند که می توانند ترکیبی از جو و گندم و … باشند، و یا اغلب آنها ترکیبی از تفاله مواد تفاله های چغندر و نیشکر، انواع کنجاله ها همچون کنجاله سویا، آفتابگردان و تخم پنبه و …، انواع مکمل های معدنی نظیر دی کلسیم فسفات،آجر لیسیدنی و نمک و … باشد. البته در کنار این ماده غذایی شما می توانید از مکمل ویتامینی معروف به پودر خون در کنار پودر ماهی و … نیز برای نتیجه بخشی بیشتر استفاده کنید.
دسته بندی خوراک دام
خوراکی ها و موادی که در طول دوران پروار مورد استفاده قرار می گیرد، بسیار مختلف هستند و از دسته بندی های مختلفی نیز برخوردار هستند. در این بخش ما قصد داریم تا به صورت کلی و جامع به بررسی دو دسته بندی خوراک پرواربندی بپردازیم که تمام مواد خوراکی را در خود جای داده است. و شما با مطالعه آن می توانید به اطلاعات خوبی درباره جیره زمان پروار بندی گوسفندان دست پیدا کنید.
خوراک مرتع و خوراک غیر مرتع
خوراک مرتع همانطور که از اسم آن پیدا است، شامل علوفه و همچنین موادی می باشد که دام از طریق چرا در مراتع مختلف به دست می آورد. این گونه علوفه ها اغلب در دشت، مراتع، جنگل و … یافت می شود و انسان در کاشت آنها هیچ نقشی نداشته است. این گونه مواد و خوراک می توانند تاثیر بسیار زیاد و خوبی بر روی رشد و افزایش وزن دام داشته باشند. در این میان خوراک غیر مرتع نیز به گیاهان علوفه ای و محصولات کشاورزی و باغی، خوراک متراکم کارخانه و صنعتی و … گفته می شود، این گونه محصولات توسط انسان کشت می شوند و در اختیار دام قرار می گیرند. تا با استفاده از آنها بتوانند نیاز خود را برطرف کنند.
خوراک حجیم و خوراک غیر حجیم
یک نوع دسته بندی دیگر نیز وجود دارد که بسیار از دامداران آن را زیر نظر دارند. به این صورت که به خوراک و علوفه هایی همچون علوفه مرتع، یونجه، حبوبات و… که دارای فیبر زیادی هستند و همچنین از نظر تامین انرژی و پروتئین ضعیف هستند خوراک حجمی گفته می شود. از طرفی دیگر به خوراکی هایی نظیر کنسانتره و انواع دانه ها و کنجاله ها نیز که فیبر پایین ولی پروتئین و انرژی بالایی دارند خوراک غیر حجمی گفته می شود.
نمونه جیره پروار بندی گوسفند 30 کیلویی
در این بخش نیز برای درک و همچنین آشنایی بیشتر شما با نحوه جیره پرواری دام، اطلاعاتی را درباره نحوه جیره بندی گوسفند 30 کیلویی جوان را مورد بررسی قرار می دهیم. این خوراک می تواند تمام نیازهای دام را در طول روز بر طرف کندو از ضعف آن جلوگیری کند. همچنین این جیره غذایی برای 24 ساعت کافی است و شما با آن می توانید وزن دام زنده خود را به سرعت افزایش دهید. این جیره غذایی با کیفیت در مجموع شامل 1047 گرم از انواع علوفه و کنسانتره و مواد مورد نیاز دام می باشد.
- یونجه : 253 گرم
- جو : 300 گرم
- ذرت : 300 گرم
- کنجاله سویا: 130 گرم
- سبوس : 11 گرم
- کربنات کلسیم : 6 گرم
- بی کربنات سدیم : 23 گرم
- مکمل ویتامینی و مواد معدنی : 20 گرم
- نمک : 4 گرم
در این مقاله و مطلب به صورت کاملا تخصصی و جامع به بررسی موضوع جیره گوسفندان پرواری پرداختیم، تا اطلاعات بسیار خوبی را در این باره ارائه دهیم. و همچنین شما عزیزان دامدار که به دنبال موفقیت و کسب سود بیشتری هستید با دانستن چگونگی پروار بندی گوسفندان و اهمیت جیره غذایی آن باعث شوید تا گله شما از رشد و افزایش وزن خوبی برخوردار شود.
خب همین جیره بذار جلو مسئول بگو با هزینه کارگری و برق حساب کن ؛دامدار سود پول خودشو زحمتشو نمیخواد ؛ بعد قیمت بذار روی دام زنده
دوست عزیز منابع پروتیینی دام پرواز باید از منابع ارزان قیمت تهیه بشود شما احتمالا فقط جیره نویسی کار میکنید وار اقتصاد دام اطلاعی ندارید .دام پرواز باید و باید تفاله چغندر و اوره حداکثر ۱درصد در جیره داشته باشد تا هزینه تغذیه پایین بیاد .سویا ۱۳۰ گرم نوشتید اشتباه محض است منابعی چون پودر گوشت ،پودر جوجه،اوره،سبوس گندم ،کنجاله پنبه و….میتوانند هزینه ها را پایین بیاورند
یه سوال چی شده به فکر غذای گوسفند افتادین چطوره یه فکر برای دامدار بیچاره کنین بگو جیره غذایی دام دار چگونه باشد؟
به فکر جیره صاحب گوسفند باشید
اون خودش برا گوسفندا یه کاری میکنه خودش