بیماری کتوزیس در گاو و راه درمان آن
بیماری کتوزیس در گاو و راه درمان آن یکی دیگر از مقالات و مباحثی می باشد، که ما در رابطه با موضوع بیماری های گاو به بررسی و تحلیل آن می پردازیم. گاو ها به عنوان حیواناتی اهلی شناخته می شوند، که از اهمیت بسیار زیادی در بین دامداران برخوردار هستند. زیرا دامداران می توانند با پرورش و نگهداری از این نوع دام و استفاده از محصولات مختلف آنها به درآمد بسیار خوبی دست پیدا کنند.
به این خاطر برای دامداران شناخت بیماری های گاو و همچنین دانستن اصول نگهداری از گاو بسیار حائز اهمیت می باشد. زیرا با دانستن اطلاعاتی در این باره قادر خواهند بود، مانع از بیمار شدن گاو و گوساله زنده شوند و به خوبی از آن مراقبت کنند. به این خاطر ما در این بخش از سایت لایو شیپ به معرفی بیماری کتوزیس در گاوهای شیرده خواهیم پرداخت، تا اطلاعات خوبی را در اختیار شما قرار دهیم.
موضوعات مقاله
بیماری کتوزیس در گاوهای شیرده
گاو ها یکی از حیوانات اهلی بسیار حساس شناخته می شوند، که در شرایط مختلف در معرض بیماری ها و مشکلات مختلفی هستند. به این خاطر دامداران باید قبل از شروع آن کار به شناخت این نوع دام و همچنین بیماری های آنها بپردازند، تا بتوانند با اطلاعات درست در شرایط مختلف به بهترین تصمیم برسند. یکی از شایع ترین بیماری هایی که در دوران زایمان و بعد زایمان ایجاد می شود، و خود را در زمان شیردهی گاو نشان دهد بیماری کتوزیس می باشد. این بیماری باعث بروز مشکلات متعدد و مخربی بر روی گاو خواهد شد و همانند بیماری سندرم کبد چرب گاو، بر روی کبد تاثیرات منفی خواهد گذاشت.
یکی از مهمترین اعضای داخلی بدن حیوانات کبد آن یعنی همان جگر سیاه می باشد. که وظایف مختلفی را در بدن به عهده دارد و باعث می شود تا بدن حیوانات بدون مشکل فعالیت کند. زمانی که برای کبد مشکلی پیش بیاید سایر اعضای بدن حیوان نیز درگیر خواهد شد، و به طور کلی باعث ضعف حیوانات خواهد شد. به این دلیل شما باید با مراقبت های ویژه ای که از دام های خود می کنید، مانع از بروز چنین مشکلاتی شوید. تا با این کار سلامت دام و گله خود را تضمین کنید و همچنین باعث بالا رفتن بازدهی بیشتر دام شوید. بیماری کتوزیس گاو و علائم آن یکی از مباحثی است، که دامدار باید به آن توجه داشته باشد، تا اطلاعات جامعی را داشته باشد، به این خاطر ما در ادامه سعی می کنیم تا به صورت کلی بیماری کتوزیس در دام را مورد بررسی قرار دهیم.
اهمیت شناخت بیماری های گاو
حیوانات نیز مانند انسان در برابر بعضی از شرایط ضعیف هستند، و ممکن است دچار بیماری های مختلف شوند. در این بین شناخت بیماری ها و علائم مربوط به هر بیماری برای دامداران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. زیرا زمانی که که شما بتوانید در مراحل اولیه به شناخت و تشخیص یک بیماری در دام زنده بپردازید، قادر خواهید بود تا به درستی به درمان آن بیماری بپردازید. شما با این کار قادر خواهید بود تا از ضعیف شدن و کاهش بازدهی گاو جلوگیری کنید و در بعضی مواقع نیز از تلف شدن دام جلوگیری کنید. به این دلیل شما باید با شناخت بیماری های مربوط به گاو و دانستن راه درمان آنها از بروز مشکلات جدی برای دام های خود جلوگیری کنید و باعث رشد و بازدهی بیشتر گاو و گله خود شوید.
کتوزیس گاو
یکی از بیماری های بسیار شایع که می تواند سلامت گاو شیرده را در معرض خطر قرار دهد، بیماری کتوزیس می باشد. این نوع بیماری اغلب در زمان شیر دهی گاو بروز می کند و باعث مشکلات مختلفی در دام می شود. این بیماری اغلب در اثر تغذیه نامناسب و عدم تعادل انرژی در زمان تغذیه رخ خواهد داد و مشکلات مختلفی را برای دام به وجود خواهد آورد.
به این صورت که با کاهش انرژی بدن گاو در اثر تغذیه نادرست و نامناسب، میزان گلوکز موجود در خون و بدن گاو به سرعت کاهش پیدا می کند. و گاو نیز برای تامین انرژی مورد نیاز خود برای انجام فعالیت، از ذخایر انباشته شده در بدن خود استفاده می کند، تا انرژی لازم را به دست بیاورد. ادامه این روند باعث می شود تا در بین 6 الی 10 هفته این بیماری با عنوان کتوزیس اولیه یا همان کتوزیس تحت کلینیکی بروز کند و دام بیمار شود.
عوامل موثر در بروز بیماری
البته باید توجه داشته باشید که علاوه بر تغذیه نامناسب، عوامل دیگری همچون جفت ماندگی در گاو و جابجایی شیردان نیز می تواند باعث بروز این نوع بیماری باشد. به این خاطر شما باید همواره در زمان زایمان گاو توجه بسیار زیادی به آن داشته باشید، تا با رعایت اصول و قواعد صحیح از بروز چنین بیماری در دام جلوگیری کنید. به این دلیل شما باید با مطالعه مطالب و مقالاتی درباره این نوع اصول به اطلاعات دامداری خود بیفزاید و از بروز مشکلات مختلف برای دام خود جلوگیری کنید.
علائم بیماری کتوزیس در گاو
هر بیماری برای خود دارای علائم خاصی می باشد، که شما با دیدن این علائم می توانید به نوع بیماری پی ببرید. به این دلیل نیز ما در این بخش قصد داریم تا علائم بیماری کتوزیس گاو را مورد بررسی قرار دهیم، تا شما بیشتر با این بیماری آشنا شوید. از علائم اولیه ای که این بیماری باعث بروز ان خواهد شد، به بی اشتهایی برای مصرف غلات، کاهش محسوس وزن در گاوهای شیری، عدم کارکرد درست شکمبه و همچنین کاهش میزان تولید شیر می توان اشاره کرد.
در تحقیقات آزمایشگاهی نیز علائم این بیماری با مواردی همچون افزایش سطح کتون بادی های خون و کاهش سطح گلوکزهای موجود در خون خود را نمایان می کند. شما با دیدن این علائم می توانید به نوع بیماری دام خود پی ببرید و همچنین اقدامات لازم را برای درمان آن انجام دهید.
راه پیشگیری از بروز این نوع بیماری
شما باید علاوه بر شناخت بیماری ها، راه پیشگیری از آن را نیز بدانید تا با مراقبت درست از گله خود باعث سلامت جسمانی آنها شوید. در این بین بهترین روش برای پیشگیری از بروز بیماری کتوزیس در گاو شیرده، جلوگیری از افزایش بیش از حد گاو در دوران انتهایی شیر دهی و خشکی می باشد. زیرا افزایش وزن می تواند عامل اصلی بروز کم اشتهایی دام شود و این عامل می تواند بیماری کبد چرب را برای دام به ارمغان بیاورد. همچنین شما می توانید با تغذیه درست گاو در روزهای آخر آبستنی یعنی چند هفته قبل از زایمان با دادن 4/2 کیلوگرم غلات از بروز این نوع بیماری سخت جلوگیری کنید.
تغذیه دام با استفاده از یونجه مرغوب و مناسب نیز به دلیل داشتن مواد معدنی مناسب در دوران پس از زایمان نیز می تواند در پیشگیری از بروز چنین بیماری جلوگیری کند. دادن نیاسین به مقدار 6 گرم روزانه به مدت دو هفته قبل از زایمان به گاو می تواند تاثیر بسیار زیادی بر روی گاو داشته باشد. همچنین دادن جیره غذایی مخلوط و محدود کردن وعده های غذایی بین 2 الی 4 کیلوگرم می تواند از راه های موثر برای جلوگیری از بروز بیماری کتوزیس در گاو شود.
راه درمان بیماری کتوزیس گاو
راه و روش های مختلفی برای درمان این نوع بیماری وجود دارد، که قصد داریم در ادامه به بررسی و معرفی کامل آنها بپردازیم. برای درمان بیماری کتوزیس دام باید اقداماتی انجام شود که باعث افزایش میزان سطح گلوکز بدن شود، تا گاو از ذخایر موجود در بدن خود استفاده نکند. اصلی ترین روش برای درمان این مشکل تزریق وریدی گلوکز به داخل بدن دام است، که این امر می تواند در مقاطعی باعث رساندن گلوکز لازم به بدن گاو شود. همچنین استفاده از هورمونهای گلوکوکورتیکوئیدها محرک تولید گلوکز از بافتهای پروتئین هستند و ACTH (هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک ) نیز برای تحریک ترشح گلوکوکورتیکوئید به کار گرفته می شوند، می توانند نقش پر رنگی در درمان این بیماری داشته باشند.
درمان کتوزیس با استفاده از قند
یکی از روش های دیگری که برای درمان بیماری کتوزیس دام انجامی می شود، دادن قند های خوراکی به گاو می باشد. در این روش دو قند خوراکی به نام های پروپیونات سدیم و پروپیلن گلیکول باید به میزان ۲۵۰- ۴۵۰ گرم به صورت خوراکی یا آشامیدنی به گاو بیمار داده می شود. این دو قند در کبد دام به صورت طبیعی باعث تولید گلوکز خواهند شد، و از تلف شدن و رشد چشمگیر بیماری جلوگیری خواهند کرد.
در این مقاله بیماری کتوزیس در گاو های شیرده، به صورت کلی به معرفی این بیماری و همچنین علائم آن پرداختیم. تا از این طریق اطلاعاتی را در اختیار شما دامداران عزیز قرار دهیم و شما بتوانید با دانستن روش درمان و پیشگیری از بروز این بیماری به صورت اصولی از گله و دام های خود مراقبت کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.