بیماری مرزی در گوسفند و بز
بیماری مرزی در گوسفند و بز ظهور می کند و زمینه ساز بروز مشکلات مختلفی برای این دام ها می شود. هر ساله تعداد زیادی از دام ها به ویروس عامل این بیماری مبتلا می شوند و تلفات زیادی متوجه گله گوسفندان و بز ها می شود، در همین رابطه باید اقدامات لازم برای پیشگیری این بیماری مد نظر قرار گیرد. پیشگیری و درمان بیماری مرزی گوسفند و بز می تواند تا حد زیادی از میزان تلفات بکاهد بنابراین در ادامه علاوه بر ارائه اطلاعات بیشتر راجع به بیماری به مبحث درمان آن نیز خواهیم پرداخت.
موضوعات مقاله
مرزی گوسفند و بز
بیماری بره های مودار لرزان که با نام مرزی و هیپو میلیونوژنز مادرزادی شناخته می شود، از جمله بیماری های عفونی رایج در بین دام ها می باشد. خرید گوسفند زنده سالم مورد توجه هر فردی می باشد و تمامی افراد سعی دارند تا دام های سالم و به دور از هر گونه بیماری خریداری نمایند، بنابراین آلوده نبودن بره و دام به ویروس و عامل این بیماری برای دامداران و خریداران دام بسیار مورد توجه می باشد.
در میان بره ها و بزغاله های تازه متولد شده، این بیماری به عنوان موردی رایج و بسیار گسترده شناخته می شود. وجود این بیماری از طریق مرگ زودرس جنین و یا سقط جنین، تولد بره ها و بزغاله های ضعیف و کوچک، مرده زایی و … مشخص می شود. بره ها و دام های کوچک مبتلا به این ویروس در هنگام تولد دارای لرزش های ریتمیک و پوشش مویی و پشمی نا متعارفی هستند.
علائم بیماری
بره ها و سایر دام هایی که مبتلا به عامل ویروسی این بیماری هستند، ممکن است در ظاهر سالم باشند و در ابتدا علائم خاصی از بیماری نداشته باشند، که با بررسی بیشتر می توان به وجود عفونت پایدار در بدن آنها پی برد. در ادامه به معرفی برخی از علائم این بیماری که در میان انواع دام زنده رایج است، می پردازیم.
- مرده زایی
- سقط جنین
- مومیایی شدن
- شکل گیری نواقص مادرزادی
- پوشش و سیستم اسکلت غیر طبیعی
- حرکت های نامتعارف لرزشی
- لرزش سر و گردن بره
- عدم رشد مناسب
- بروز اسهال مزمن در بره
- افزایش تعداد تنفس
- لاغری شدید دام متولد شده
- ریزش از بینی
- و …
راه های انتقال ویروس بیماری
انتقال این ویروس به صورت کلی به دو روش از طریق مادر به جنین و از طریق ترشحاتی از قبیل ترشحات ادراری، رحمی، تنفسی و گوارشی انجام می گیرد. امکان سرایت از طریق جفت و مایعات فتوس نیز وجود دارد. دام های مبتلا نیز در صورتی که در کنار دام های سالم در آغل و محیطی مشترک باشند، می توانند دام زنده سالم را نیز به ویروس این بیماری مبتلا کنند. توجه داشته باشید که گوسفندان و سایر دام های بالغ تا حد زیادی در برابر این بیماری مقاوم هستند.
راه پیشگیری بیماری مرزی دام
- نگهداری جداگانه میش ها و گاوها
- حذف بره ها و بزغاله های حامل ویروس و بیمار
- شناسایی دام های بیمار برای حذف و انتقال
- انجام واکسیناسیون به موقع و تزریق واکسن BVD
- اطمینان از سلامت دام های تازه وارد شده به گله
بیماری مرزی گوسفند و بز به عنوان یکی از امراض ویروسی در میان انواع دام زنده شناخته می شود. با توجه به قدرت بالای سرایت این نوع ویروس و امکان آلوده شدن سایر دام های سالم، بهتر است اقدامات لازم جهت پیشگیری از بروز آن اتخاذ شود.
سلام ببخشید بزغالمون شیر نمیخوره به زور هم نفس میکشه دیشب هم همینجوری بود تازه یکم پشتش هم قوز شده بود خواهشا
لطفا جواب بدین